Sollicitatietips

8 tips ter voorbereiding op je sollicitatiegesprek

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Goed bezig! Dit gesprek geeft je de kans om kennis te maken met een bedrijf en om jezelf te presenteren. Het is hét moment om te laten zien dat jij de geschikte persoon bent voor de functie. Er zijn een aantal zaken die je kunt doen ter voorbereiding van zo’n gesprek. Wij helpen je hier graag bij zodat je zelfverzekerd het gesprek in gaat. Alvast veel succes gewenst!

Lees je in over het bedrijf

Waarschijnlijk weet je al het een en ander over het bedrijf waar je het gesprek hebt, anders had je immers niet gesolliciteerd. Werp voor de zekerheid toch even een blik op de website en Google de bedrijfsnaam, om alle informatie in je op te nemen. Ook kun je de persoon waarmee je het sollicitatiegesprek hebt opzoeken op LinkedIn of de social media accounts van het bedrijf bekijken. Zo ben je goed voorbereid op eventuele vragen en kom je geïnteresseerd over.

Neem de vacature nog eens door

Lees ter voorbereiding van je sollicitatiegesprek de vacature nog eens door. Dit helpt je om scherp te hebben wat de werkzaamheden precies zijn en aan welke functie-eisen je moet voldoen. Aan de hand van de gevraagde competenties kun je voorbeelden over jezelf bedenken waaruit blijkt dat je deze beheerst.

Bereid een introductie voor

Bij de meeste sollicitatiegesprekken zal worden gevraagd of je jezelf kunt introduceren. Om een rommelig verhaal te voorkomen, kun je dit het beste even voorbereiden. Schrijf van tevoren op wat je graag over jezelf wilt vertellen. Denk hierbij aan je opleiding, werkervaring en cursussen, maar ook hobby’s, interesses en bijzondere weetjes. Oefen het gesprek eventueel met een vriend of vriendin.

Ontdek waar je goed in bent

In het gesprek zal het gaan over jouw competenties. Het is daarom belangrijk dat je goed weet wat deze zijn. Waar ben jij nu echt goed in? Weet je dit niet meteen? Bedenk dan waar je in jouw vorige werk complimenten over kreeg. Bedenk ook wat je leuk en minder leuk vindt om te doen. Vind je dit lastig? Vraag dan eens aan je vrienden wat zij goede eigenschappen van jou vinden.

Zorg voor een passende outfit

Afhankelijk van het bedrijf waar je solliciteert, trek je een passende outfit aan. Solliciteer je bij een formeel bedrijf? Kleed je dan netjes. Is het gesprek bij een informele start-up? Dan kun je voor iets casuals gaan. Belangrijk is dat je iets aantrekt waar jij je goed in voelt en wat bij je past. Dan voel jij je comfortabel en zelfverzekerd. Ook kan kleding soms iets zeggen over je persoonlijkheid.

Bereid een aantal vragen voor

De meeste werkgevers zullen flink wat vragen aan je stellen. Deze vragen zien er vaak hetzelfde uit. Denk hierbij aan vragen als: “Waarom wil je bij ons werken?”, “Waarom ben jij geschikt voor deze functie?”, “Waarom zit er een gat in je cv?” en “Waar zie je jezelf over vijf jaar?”. Bereid een aantal van dit soort vragen voor, om niet met je mond vol tanden te staan.

Bedenk wat je wilt verdienen

Mocht er in de vacature niet vermeld staan wat de salarisindicatie voor de functie is, dan is het prettig om dit te bespreken tijdens het sollicitatiegesprek. Bedenk van tevoren wat jij graag wilt verdienen en wat voor salaris bij de functie past. Zo voorkom je dat je wordt aangenomen voor een te laag salaris.

Bedenk vragen voor de werkgever

Aan het einde van een sollicitatiegesprek wordt vaak gevraagd of de sollicitant nog vragen heeft. Het komt geïnteresseerd en oprecht over als je dan een aantal vragen stelt. Er is vast iets wat je nog wilt weten over het bedrijf. Vragen die je bijvoorbeeld kunt stellen zijn: “Wat is de samenstelling van het team?”, “Hoe zien de stappen na dit gesprek eruit? of “Wat vinden de werknemers het leukste aan dit bedrijf?”.

Zijn er nog vragen?

Wij staan voor je klaar! Stuur ons even een mail of bel ons op 0180 638 190.